Тае Бо е систем за фитнес на телото кој вклучува техники на боречки вештини, како што се клоци и тупаници, кои станаа популарни во 1990-тите. Беше развиен од американскиот таеквондо практикант Били Бланкс. Таквите програми ги користат движењата на боречките вештини со брзо темпо дизајнирани да промовираат фитнес.
Тае Бо е окарактеризиран како одличен кардиоваскуларен тренинг со многу добри одвлекувања. Поради движењата што ги вклучува, Тае Бо е ефикасен во тонирање и дефинирање на мускулатурата на телото. Исто така, може да ја подобри нечија рамнотежа, флексибилност и координација. Според Бланкс, кардиоваскуларните придобивки се резултат на танцовите потези додадени на веќе високо-енергетскиот тренинг. Едночасовното вежбање Тае Бо ќе согори од 500 до 800 калории, во споредба со 300 до 400 калории согорени со поконвенционален час по аеробик.