CrossFit е брендиран фитнес режим создаден од Greg Glassman. Тоа е регистриран заштитен знак на CrossFit, Inc., кој е основан од Glassman и Лорен Џенаи во 2000 година.

CrossFit е програма за јачина и севкупна кондиција која се состои главно од мешавина на аеробик вежби, калистеника (вежби со телесна тежина) и  кревање на тегови. CrossFit,  ја опишува својата програма како сила и климатизација како „постојано разновидни функционални движења извршени со висок интензитет низ широки временски и модални домени. CrossFit има за цел да развие фитнес во она што компанијата смета дека е 10-те компоненти на физичката кондиција: кардиоваскуларни /Респираторна издржливост, издржливост, сила, флексибилност, моќ, брзина, координација, агилност, рамнотежа, точност.