КравМага (/krɑːv mɑːɡɑː/; хебрејски: קרב מגע‎, [ˈkʁav maˈɡa(ʔ)], осветлена „борба во контакт“) е воена самоодбрана и борбен систем развиен за израелските одбранбени сили и израелската безбедност (IDF) сили изведени од комбинација на техники добиени од бокс, борење, џудо, аикидо и карате. КравМага е познат по својот фокус на ситуации во реалниот свет и неговата екстремна ефикасност. Тоа беше изведено од искуството со улични борби на унгарско-израелскиот боречки уметник Ими Лихтенфелд, кој ја искористи својата обука како боксер и борач, додека го бранеше еврејскиот кварт од фашистичките групи во Братислава, Чехословачка, за време на средината до крајот. 1930-тите. Во доцните 1940-ти, по неговата имиграција во Задолжителна Палестина, тој почна да обезбедува лекции за борбена обука на она што требаше да стане IDF. Од самиот почеток, оригиналниот концепт на КравМага беше да ги искористи најефективните и практични техники од другите борбени стилови (оригинално европски бокс, борење и улични борби) и да ги направи брзо подучливи за воените регрути. Крав-Мага има филозофија која ја нагласува агресијата, и истовремените одбранбени и офанзивни маневри. Крав Мага се користеше од специјалните единици на израелските одбранбени сили, безбедносните сили и од редовните пешадиски единици. Тесно поврзани варијации се развиени и усвоени од израелските органи за спроведување на законот и разузнавачките организации. Постојат неколку организации кои предаваат варијации на Крав Мага на меѓународно ниво. Покрај тоа, постојат два вида на оваа боречка вештина; еден вид се користи во израелските безбедносни сили, а еден тип е во цивилна употреба.