Кикбоксот е група на стенд-ап борбени спортови и форма на бокс заснована на удирање со раце и нозе. Борбата се одвива во боксерски ринг, обично со боксерски ракавици, штитници за уста, шорцеви и боси стапала за да се фаворизира употребата на раце и нозе. Кик боксот се практикува за самоодбрана, општа кондиција или како контакт спорт. Некои стилови на кик-бокс вклучуваат јапонски кик-бокс, француски кик-бокс, кинески кик-бокс, тајландски кик-бокс и американски кик-бокс.

Иако од почетокот на човештвото, луѓето се соочуваат еден со друг во борби од рака, првата документација за употребата на нозе и раце во спортската борба е од античка Грција и античка Индија. Но, сепак, терминот кик-бокс потекнува од Јапонија, во 1960-тите, и се разви во доцните 1950-ти од карате помешано со бокс, при што Таеквондо, Муај Тај и Савате исто така имаат одредено влијание,  со натпревари одржани од тогаш. Американскиот кик-бокс настанал во 1970-тите и бил познат во септември 1974 година, кога Професионалната карате асоцијација (ПКА) го одржала првото Светско првенство. Историски гледано, кик боксот може да се смета за хибридна боречка вештина формирана од комбинација на елементи од различни традиционални стилови. Овој пристап стана сè попопуларен од 1970-тите, а од 1990-тите, кик боксот придонесе за појава на мешани боречки вештини преку понатамошна хибридизација со техники на копнена борба од бразилското џиу-џицу и народното борење.