Тренингот Insanity е напредна програма за вежбање. Тоа вклучува вежби со телесна тежина и интервален тренинг со висок интензитет. Вежбите  се изведуваат од 20 до 60 минути одеднаш, 6 дена во неделата по 60 дена. Вежбите  се произведени од Beachbody и водени од фитнес тренерот Шон Т.
Тренингот Insanity стана популарен откако беше објавен во 2009 година. На многу луѓе им се допаѓа од следниве причини:

опции
не е потребна опрема
предизвик

На корисниците на фитнес им се допадна затоа што беше алтернатива на програмата P90X, која бараше лента за повлекување, комплет со гира, ленти за отпор и многу повеќе. Тренингот Insanity, од друга страна, не бараше опрема. Целата програма е направена целосно со помош на вежби со телесна тежина.

Интензитетот на вежбањето, исто така, привлекува многу луѓе кои сакаат да работат напорно и да гледаат брзи резултати од нивните тренинзи