Бразилско џиу-џицу (BJJ; /dʒuːˈdʒɪtsuː/; португалски: [ˈʒiw ˈʒitsu], [ˈʒu ˈʒitsu], џиу-џицу бразилеиро) е боречка вештина и борбен спорт заснована на борби на земја (субмисија). BJJ се фокусира на вештината да го однесе противникот на земја, да го контролира противникот, да стекне доминантна позиција и да користи голем број техники за да го принуди да се потчини преку полуги на зглобови или гушење.

Бразилското џиу-џицу за првпат беше развиено околу 1920 година од бразилските браќа Карлос, Освалдо, Гастао Џуниор, Џорџ и Хелио Грејси, откако Карлос го научи традиционалното џудо Кодокан од патувачкиот јапонски џудист, Мицујо Маеда, во 1917 година. Подоцна, тие го развија своето сопствен систем за самоодбрана и го нарекол Gracie Jiu-Jitsu. БЏЏ на крајот стана свој дефиниран борбен спорт преку иновациите, практиките и адаптацијата на Грејси џиу-џицу и џудо, и стана суштинска боречка вештина за модерната ММА. Водечките тела како што е IBJJF работат ширум светот и ги поставуваат правилата и стандардите што треба да се одржуваат во спортските БЏЏ натпревари.

BJJ се врти околу концептот дека помала, послаба личност може успешно да се одбрани од поголем, посилен, потежок противник со користење на потпора и дистрибуција на тежината, да ја однесе борбата на земја и да користи голем број на задржувања и поднесоци за да ги победи. Тренирање BJJ може да се користи за спортски борби и ситуации за самоодбрана. БЏЏ може да се користи и како метод за промоција на физичката кондиција, градење карактер и како начин на живот.