Бодибилдингот е употреба на вежбање со прогресивен отпор за контрола и развој на нечии мускули (градење на мускулите) со мускулна хипертрофија за естетски цели. Се разликува од сличните активности како што е кревање моќ бидејќи се фокусира на физичкиот изглед наместо на силата. Поединецот кој се занимава со оваа активност се нарекува бодибилдер. Во професионалното бодибилдинг, натпреварувачите се појавуваат во состави и изведуваат одредени пози (а подоцна и индивидуални рутини за позирање) за комисија од судии кои ги рангираат врз основа на симетрија, мускулест, големина, кондиционирање, позирање и сценско претставување. Бодибилдерите се подготвуваат за натпревари преку елиминирање на несуштинските телесни масти, засилени во последната фаза со комбинација на екстрацелуларна дехидрација и јаглерод-оптоварување, за да се постигне максимална мускулна дефиниција и васкуларност; тие, исто така, потемаат и се бричат за да го нагласат контрастот на нивната кожа под рефлектори.